Найбрудніші місця
Найбрудніші місця на кухні, які потрібно тримати в чистоті

На будь-якій кухні вистачає бактерій, але деякі найбрудніші місця  на кухні.

Дізнайтеся, де на кухні скупчується найбільше бактерій і як ефективно їх позбутися.

1. Губка для миття посуду

Губка для миття посуду
Губка для миття посуду

У 2011 році Національний науковий фонд (NSF) провів ісследованіе1 Germiest Items in the Home. і виявив, які місця в будинку найбільш забруднені бактеріями.

Мікробіологи фонду з’ясували, що 75% кухонних губок і ганчірок для витирання столу були заражені сальмонелою та кишковою паличкою.

чому забруднюється

Залишки їжі, теплота і вологість дуже швидко перетворюють губки і ганчірки в розсадник бактерій.

Як убезпечити себе від бактерій

Міняйте губки для миття посуду раз в два тижні.
Замініть ганчірки на паперові рушники.

Раз на кілька днів дезинфікуйте губки і ганчірки в мікрохвильовці. Для цього ретельно помийте їх і покладіть в мікрохвильовку. Якщо ви сумніваєтеся, чи містить губка пластик, покладіть її на паперовий рушник. Якщо від нагрівання пластик потече, рушник не дасть йому забруднити мікрохвильовку. Грійте губку або ганчірку на великій потужності протягом двох хвилин. Цей метод усуває небезпечні бактерії і неприємний запах.

2. Кухонна раковина

Кухонна раковина
Кухонна раковина

В ході того ж дослідження було виявлено, що 45% всіх тестованих кухонних раковин заражені бактеріями кишкової палички.

чому забруднюється

У кухонну раковину потрапляють залишки їжі, що створює добре середовище для розвитку бактерій. Якщо ви миєте фрукт і кидаєте його в раковину, ці бактерії можуть потрапити в організм і викликати розлад травлення.

Як убезпечити себе від бактерій

Кожен день чистите раковину зі спеціальним засобом або відбілювачем.
Не забувайте очищати краю раковини і стільниці навколо неї: там часто накопичується цвіль і бруд.
Не розморожувати в раковині м’ясо, не кидайте в неї очищені овочі і фрукти.

3. Ящики для зберігання фруктів та овочів в холодильнику

Ящики для зберігання фруктів та овочів в холодильнику
Ящики для зберігання фруктів та овочів в холодильнику

У 2013 році Національний науковий фонд провів інше ісследованіе2 2013 NSF International Household Germ Study. , В ході якого було виявлено, що в ящиках для овочів і фруктів в холодильнику присутні компоненти цвілі і дріжджових грибків, бактерії лістерії і сальмонели.

чому забруднюються

Мало хто купує рівно стільки овочів, скільки збирається використовувати для приготування. Решта овочі та фрукти забуваються, псуються і вкриваються пліснявою.

Забуті залишки можуть заразити свіжі овочі і фрукти, які ви будете їсти. Притому неможливо візуально визначити, вражений чи то овоч чи фрукт. Те, що він не зелений і не пухнастий, ще не означає, що в ньому немає спор цвілі або небезпечних бактерій.

Як убезпечити себе від бактерій

Не купуйте багато овочів і фруктів і тримайте їх окремо від м’яса.
Під час миття холодильника дістаньте ящики для овочів і фруктів, промийте їх розчином з води і м’якого миючого засобу, після чого ретельно протріть рушником.
Якщо ви хочете продезінфікувати ящик від можливих бактерій, використовуйте суміш соди і оцту. Ісследованіе3 Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157: H7. 1998 року довело, що суміш оцту і соди зупиняє ріст бактерій кишкової палички.

4. Блендер

Блендер
Блендер

В ході дослідження Національного наукового фонду 2013 року був виявлено, що на прокладках блендерів є сальмонела, кишкова паличка, цвіль і дріжджові грибки.

чому забруднюється

Мало хто ретельно промиває всі частини блендера, тому частинки їжі залишаються на прокладці. Крім того, блендер часто зберігається в кухонному ящику — темному місці без доступу свіжого повітря, що робить його ще більш привабливим для лістерії і кишкової палички.

Як убезпечити себе від бактерій

Промивайте всі деталі блендера з мильним розчином після кожного використання.
Для дезінфекції можна використовувати суміш соди і оцту.
Після очищення протирайте кожну частину приладу паперовим рушником. Перед складанням блендера всі деталі повинні бути повністю сухими.

5. Дошка для нарізання

Дошка для нарізання
Дошка для нарізання

В рамках того ж дослідження 2013 року був виявлено, що 18% кухонних дощок заражені сальмонелою та кишковою паличкою.

чому забруднюється

У мікротріщини і подряпини дошки, що залишилися від ножа, забиваються частинки їжі, створюючи сприятливе середовище для розвитку бактерій.

Як убезпечити себе від бактерій

Після кожного використання промивайте дошку із засобом для миття посуду.
Раз в тиждень дезинфікуйте дошку: протріть її оцтом і залиште на ніч.
Заведіть дві обробні дошки. Одну — для м’яса і риби, другу — для всього іншого.
Вибирайте дошки з матеріалів, на яких не залишається подряпин від ножа: дошки з бамбука і каучукового дерева, а також з твердих порід деревини.

Якщо у вас є свої поради, як підтримувати в чистоті найбрудніші місця на кухні, діліться в коментарях.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here